Sperma, care a fost depozitată în 1968 într-un laborator din Sydney, a fost dezgheţată şi folosită cu succes. Puii rezultaţi au avut o rată de naştere la fel de mare precum sperma îngheţată timp de doar 12 luni, scrie Science Daily.
„Studiul demonstrează viabilitatea clară a spermei îngheţate pe perioadă foarte lungă. Rezultatele arată că fertilitatea este menţinută în ciuda a 50 de ani de depozitare în azot lichid”, a precizat Simon de Graaf de la Sydney Institute of Agriculture şi School of Life and Evnironmental Sciences de la University of Sydney. „Mieii poar să aibă trăsăturile care erau comune în oile Merinos din mijlocul secolului trecut, o trăsătură selectată original pentru a maximiza suprafaţa pielii şi producţia de lână. Acel stil nu mai este popular astăzi din cauza dificultăţilor de tuns şi riscurilor crescute de infestări cu insecte”, a adăugat acesta.
„Credem că este cea mai veche spermă viabilă a oricărei specii din lume şi în mod clar cea mai veche ce a fost folosită pentru a naşte pui”, a precizat Jessica Rickard, coautoare a studiului.
„Acum ne putem uita la progresul genetic făcut de industria lânii în ultimii 50 de ani de selecţie artificială. În acest imp, am încercat să facem oi mai bune şi mai productive, ceea ce ne oferă o resursă pentru comparare şi monitorizare”, a mai spus de Graaf.
Dintre 56 de oi inseminate, 34 au născut pui vii, o rată similară cu cea a inseminării artificiale cu spermatozoizi vechi de un an.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O dietă bogată în nuci poate îmbunătăţi calitatea spermei
Schimbările climatice pot degrada fertilitatea bărbaţilor
7 lucruri inedite despre spermă – FOTO
Noi roboţi inspiraţi din spermatozoizi pot înota în organism pentru a administra medicamente